18 May 2012

Cititul în secolul 21: Kindle 4

În decembrie am cumpărat împreună cu Ioana un Kindle 4 cu un voucher online, plătind 350 în loc de aproape 500 de lei cât încă e pe eMag. E o investiție foarte bună în opinia mea, și a meritat fiecare ban.

Kindle este o unealtă simplă, folosită doar pentru citit cărți și foarte puțin navigat pe internet prin Wi-Fi. Varianta pe care o avem noi nu are tastatură, așa că pentru a putea scrie trebuie să navighezi printr-o tastatură virtuală cu tastele direcționale. Punctul forte și piesa centrală este, desigur, ecranul e-Ink, o tehnologie ce menajează bateria (folosind energie doar la schimbarea paginii, nu tot timpul) și ochii (nefiind iluminat). Unul dintre micile dezavantaje ale ecranului este că are un contrast ceva mai slab decât o carte clasică, deci îți trebuie puțin mai multă lumină pentru a citi.

Spațiul de stocare intern este de 1 GB și încap peste o mie de cărți. Noi momentan avem 40, dar sunt deja prea multe. Amazon îți oferă o stocare în cloud pentru toate achizițiile de la ei, deci nu ești obligat să le salvezi, putându-le descărca din nou oricând. Tot ei oferă și o unealtă de conversie, care transformă orice format în formatul lor standard .mobi, dar pe care nu am încercat-o niciodată până acum. La înregistrarea pe site a produsului, variantele mai ieftine vor avea în loc de screensaver reclame bazate pe localizarea ta și alți parametri, să le facă mai interesante. Nici asta nu am făcut, pentru că îmi plac imaginile standard cu tematică tipografică. 

Conectarea la calculator și încărcarea se face printr-un simplu microUSB, lângă având un LED de stare (culori diferite pentru cazuri diferite) și butonul de blocat tastele și trecut ecranul în screensaver. Pe spate sunt două mufe pentru huse cu iluminare. Totul împachetat ajunge la o grosime de doar 8.6 mm, mai subțire decât o carte de colorat.

Experiența cititului este imbatabilă! Este incredibil de ușor, cu margini suficient de subțiri să arate bine, dar suficient de groase să-l poți apuca. Îl poți ține cu o singură mână și are controale pentru navigat pe ambele laterale, un buton mare pentru pagina următoare și unul mai mic pentru precedenta. Există două dicționare de limba engleză instalate, dar poți pune DEX sau orice altceva, astfel încât într-o carte poți selecta un cuvânt și îți apare fie în partea de sus, fie jos, definiția căutată în dicționar, un lucru extrem de util mai ales când citești în limbi străine. 

Opțiunile de afișare sunt complete, putând să alegi între trei fonturi, multe dimensiuni ale scrisului, spațierea dintre rânduri, numărul de cuvinte pe rând sau orientarea ecranului (portrait sau landscape). Unul dintre lucrurile care diferă fundamental față de cititul clasic este că nu mai există număr de pagini (putând schimba mărimea scrisului, ecranul nu mai poate fi considerat o pagină întreagă) așa că totul este împărțit în locations (nu am înțeles exact asta) și în procente. Problema e că nu te mai poți orienta câte pagini ai citit într-un interval anume, pentru că una e 10% în Biblie și alta e în Povestea porcului, dar ajungi să te obișnuiești. În partea inferioară a ecranului este o bară care are un marcaj unde ai început cititul în sesiunea respectivă și altul unde ai ajuns în momentul respectiv, putând oricând să vezi cât de departe ai ajuns și să faci un calcul de câte procente / interval de timp citești la cartea respectivă.

Opțiunile suplimentare includ: crearea de notițe care se vor salva în Kindle, selecții de pasaje, pe care le poți chiar sharui pe Facebook și navigatorul de internet numit sugestiv Experimental. Browsingul e o experiență traumatizantă, pot spune, dar doar pentru că sunt obișnuit cu un telefon sau o tabletă și am alte așteptări. Paginile cu text, cum ar fi articole, Wikipedia, știri, sunt la ele acasă pe ecranul e-Ink, dar pe paginile cu fotografii, conținut dinamic sau acolo unde trebuie să derulezi mult, devine lent (ecranul oprindu-se și repornind la fiecare reîmprospătare). 

Concluzia mea e că este un gadget extraordinar de bun pentru ceea ce face și îți creează toate condițiile pentru a nu te plânge de nimic. Am constatat că citesc mult mai mult și mult mai repede, poți să-l scoți din geantă / buzunar și pentru cinci minute sau câteva procente, citind în picioare așteptând ceva, spre deosebire de o carte greoaie de care te apuci în metrou doar dacă ai prins loc jos. 

No comments:

Post a Comment